אחת לכמה זמן אני נתקל בחבר בפייסבוק או פוסט באיזה בלוג שמסביר מדוע וויקיפדיה העברית אינה מתפקדת כמו שצריך. בדרך כלל הדבר הזה מגיע סביב הנושא של הצבעות מחיקה אשר מתנהלות סביב ערך כלשהו. אני לחלוטין יכול להזדהות עם התיסכול שכרוך בהצבעות מחיקה (לדוגמא, ראו את הפוסט שלי משנת 2009 סביב הניסיון להוסיף ערך על עמותת הלה).
שוחחתי על כך היום עם חבר טוב ושאלתי אותו "אז מדוע שלא פשוט תצטרף לוויקיפדיה בעצמך, תתרום, ובהצבעות מחיקה תצביע להשאיר את הערכים החדשים?". תשובתו הייתה שהוא יהיה לבד בכך, ושמי שכבר נמצא בוויקיפדיה יסתור את הצבעתו. כדי להתמודד עם החשש של להיות לבד, אני מציע לכל ממורמרי וויקיפדיה העברית להתאגד ביחד וליצור את "הוויקיפדים החדשים" (בהשראת הליכודניקים החדשים).
מה עלי לעשות כדי להצטרף לוויקיפדים החדשים?
- צרו שם משתמש בוויקיפדיה העברית (בקישור שכאן).
- מלא את הטופס כאן, אשר מבקש בסך הכל שם מלא, אימייל, ואת הקישור לדף המשתמש שלך בוויקיפדיה.
- תקראו את הערך על וויקיפדיה העברית, ותוודאו עם עצמכם שאתם מבינים במה מדובר ומסכימים עם העקרונות שמנחים את האתר.
- תקראו את הערך על מדריך לכתיבת ערכים, כדי להבין כיצד יש להשתמש בוויקיפדיה באופן ראוי.
שימו לב, מטרת הוויקיפדים החדשים איננה לעשות טרולינג או להספים – אלא לעשות מאמץ תחת רצון כן לשפר את הוויקיפדיה העברית לטובת כולם. יש אנשים רבים שתורמים לוויקיפדיה מתוך רצון טוב, ומטרתנו צריכה להיות לשתף פעולה ולהצטרף למאמץ הכללי של שיפור המשאב הציבורי הנפלא הזה. מטרת ההתאגדות הספציפית הזו היא לספק "כר הגנה" לאנשים שמפחדים שיזרקו את העבודה שלהם לפח. אם מספיק אנשים יסכימו להירתם, אני מקווה שנוכל לשנות את הסטיגמה הזו של וויקיפדיה העברית ולתרום לוויקיפדיה וכך גם ולכולנו.
כיצד הוויקיפדים החדשים יעזרו להתמודד עם בעיית עודף המחקנות של וויקיפדיה העברית?
ברגעים אלו ממש יש שתי הצבעות מחיקה פעילות (אפשר לראות את הרשימה המעודכנת בקישור שכאן), כשבאחד ההצבעה נוטה להישארות ובשנייה למחיקה. כל מי שלא תרם לוויקיפדיה בעבר והיה רוצה להצטרף להצבעה מנוע מכך. בהצבעות המחיקה יכולים להשתתף רק משתמשים בעלי זכות הצבעה. זכות זו ניתנת רק למשתמש רשום בעל ותק של 30 ימים בוויקיפדיה שערך 100 עריכות במרחב הראשי או במרחבים המשיקים לו במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה. ישנם אנשים שטוענים שהם מוותרים על תרומה לוויקיפדיה בגלל שהם לא סומכים על כך שלא יימחקו להם את הערך שהם יצרו או את השיפור שהם הציעו.
כדי להציע חומת הגנה עתידית, אני מציע שברגע ש"יתפקדו" לוויקיפדים החדשים 100 אנשים, אני אשלח מייל לכולם והם יתחילו את התהליך של ביצוע 100 עריכות לשיפור וויקיפדיה העברית. 30 ימים לאחר שהמייל הזה יישלח, העורכים הללו יזכו לאפשרות להצביע בהצבעות מחיקה. מאותו רגע והילך, הם ישמשו חומת הגנה כנגד אנשים עם נטייה מחקנית. אם באמת יש תופעה משמעותית של מחקנים שגורמים להדרה של אנשים מתרומה לוויקיפדיה, אני מקווה ומצפה לראות שיפור משמעותי בתרומה לאתר בחודשים שלאחר מכן. אם זה באמת מה שייתרחש – הידד. אם לא, אז נצטרך לחשוב על מה שקרה ולנסות לתכנן טוב יותר להמשך.
אם הנושא קרוב ללבכם – אל תתלונו ותשאירו את העבודה לאחרים, תצטרפו ליוזמה ותנסו לתקן את מה שמציק לכם.
ההקבלה מדוייקת. בשני המקרים קבוצת אנשים נאיביים לא מבינים שהם יתקלו במנגנונים קיימים וחדשים שייוצרו כדי למנוע מהם כל יכולת להשפיע אלא אם הם יטמעו בתרבות הקיימת ויאמצו את כלליה
מעניין מה שכתבת, אמיר. לא ברור לי איך מנסחים מדיניות חשיבות לכל התחומים. איך עשו את זה בויקיפדיות אחרות? באמת ברור לגבי כל ערך חדש אם הוא ראוי?
התנועה הזאת כנראה לא באמת תיצור ויקיפדים חדשים. אפשר לקוות שהיא תגרום לעוד כמה ויקיפדים קיימים להבין שהבעיה היא לא הנוהל הפרטני של הצבעת המחיקה, אלא עצם קיומו של מוסד הצבעת המחיקה. בהצבעת מחיקה קולו של מי שעשה מאה עריכות של אות אחת ושלא בהכרח היו נכונים שווה יותר מקולו של מישהו שמבין בנושא, אבל עשה פחות ממאה עריכות. במקום זה צריך להנהיג מדיניות סכללית ברורה בנושא חשיבות ערכים, ולמחוק או להשאיר ערכים לפי המדיניות הזאת. בוויקיפדיה בשפות אחרות יש מדיניות חשיבות כזאת, אבל קהילת העורכים הוותיקים בעברית משום־מה מתעקשת להמשיך להצביע על כל דבר.
לצערי, סביר יותר שמה שיקרה בפועל הוא שאותם העורכים הוותיקים ישאירו את מוסד ההצבעה, ויסבכו עוד יותר את הנוהל. כמובן, יום אחד זה יקרוס, אבל לא נראה לי שהיום הזה קרוב. מה שיקרב את היום הזה הוא שיותר ויקיפדים ותיקים יבינו את שעצם קיום ההצבעות זה דבר רע ויצביעו ברגליים.
גם אני מאמין בצורך בשינוי בויקיפדיה העברית אבל אני חושב שההתמקדות בשאלת רף חשיבות (או מאבק מכלילנים – מחקנים) מפספס את הנקודה.
לדעתי הנקודה היא שקבוצת הויקיפדים הדומיננטית היום, מובילה קו מנוגד לרוח החופשית והשיתופית עליה ויקיפדיה הוקמה.
אני בהחלט בעד התארגנות לשינוי. עדיף של ויקיפדים פורשים ולא של חדשים. יש הרבה כאלה.
לדעתי כדאי להתחיל משינוי חוק זכות ההצבעה. החוק הזה גם נוגד את השיתופיות והחופש וגם מקבע את הקו של הקבוצה השלטת.
ניסיתי לעורר שינוי מבפנים אך, כמובן, נכשלתי (ראו דיון שפתחתי בכיכר העיר)
סבבה 🙂
ותודה!
ההקבלה לליכודניקים החדשים לא נכונה. זה מקביל ל"אם אתה לא מרוצה מהמדיניות של הממשלה, תהיה שר". אבל יאללה, אני בפנים.