"נענע 10" פירסמו תוצאות סקר עם טווח מנדטים!

 

התרגשתי כעת לגלות שבערוץ החדשות בנענע פירסמו היום סקר לבחירות 2015 אשר כלל על העמודות שלו מקלות המציגים את טווח המנדטים של הסקר. כל הכבוד!

2014-12-23 22_12_17-Clipboard

אני מוריד את הכובע בפני TRI על שצירפו טווח טעות מנדטים לתוצאות הסקר שהם פירסמו. מהסתכלות בדף החדשות שלהם, אפשר לראות שהם מפיצים מצגת עם מידע מפורט על תוצאות הסקר שפורסם. מה שמעניין הוא שבמסמכים הקודמים שלהם (דוגמאות: 1, 2) תרשימי תוצאות הסקר לא כללו את טווח המנדטים, מה שאומר שמדובר (אולי) בתופעה חדשה (שאני מקווה שרק תלך ותגבר).

הערה קצת מורכבת (סטטיסטית), אך מעניינת, לגבי המשפט בכתבה בנענע חדשות שמתאר את תוצאות הסקר. שם נאמר: "קיים כמעט תיקו משולש בפסגה", המשפט הזה הוא נכון! אומנם טווח המנדטים שמוצג בגרף של המפלגות לא מאפשר לומר שהבית היהודי יקבל בהכרח פחות מהליכוד, כחלון-לפיד, והעבודה+התנועה – אבל, אפשר עם הנתונים לבנות טווח מנדטים להפרש בין הליכוד לבית היהודי, והטווח הזה יוצא להיות בין 1.3 ל- 6.7 מנדטים. זוהי תופעה שחשוב לזכור – טווח המנדטים הוא טוב בשביל לחשוב על טווח התוצאות של מפלגה אחת. אם טווח המפלגות של שתי מפלגות לא חופף, אז אפשר להסיק שאחת המפלגות תקבל יותר מנדטים מהאחרת (ברמת הטעות של הסקר, בדרך כלל 95%). אבל, אם טווח המנדטים כן חופף, עדיין ייתכן ואפשר לגלות מהנתונים שהאחת תקבל יותר מנדטים מהשניה. ספציפית, כאשר רוצים להשוות את התוצאות של שתי מפלגות אפשר לבנות טווח הפרש מנדטים סביר, אשר עונה לנו באופן ישיר (ויותר מדוייק), לגבי שאלת ההשוואה של המנדטים בשתי מלפגות.

סייג שכדאי להתחיל לכתוב כבר עכשיו: טווח המנדטים הסביר משקלל (לרוב) רק את מגבלות ההסקה מהסקר בגלל כמות הנשאלים שהשתתפו בסקר. בעיה נוספת היא מידת הייצוגיות של אנשי הסקר את שאר אזרחי ישראל (מה שמכונה בסטטיסטיקה "הטייה"). הסכנה של הטייה היא לא משהו שיש לנו איך להציג בגרף של תוצאות הסקר, אך חשוב שנזכור שהסכנה ממנו מרחפת מעלינו (אכתוב על זה עוד בפוסטים הבאים).

תגובה אחת בנושא “"נענע 10" פירסמו תוצאות סקר עם טווח מנדטים!”

השאר תגובה