לפי דעתו של ווהיל גוהנים, התשובה היא כן!
בימים האחרונים העלו TED הרצאה של 10 דקות שבה הוא מספר על המהפכה במצרים מזווית הראיה שלו. עם משפטים מעוררי השראה כגון: "No one was a hero because everyone was a hero" וגם – "The power of the people is stronger then the people in power". ראוי בעיני לצפיה:
בהקשר הזה אני אזכיר שב-2007 כתבתי את "תסריט להתאגדות חברתית דרך האינטרנט", ואני נפעם לגלות עד כמה המציאות הצליחה להתעלות על דמיונותי הפרועים. האם באמת האינטרנט היה הגורם המהותי במהפכה, עוד יקח זמן כדי לגלות. אבל לבינתיים, יש הרבה קסם בלחלום שכן…
זה סופם של מדינות שאין מעמד ביניים
כל ארגוני ההפגנות באו מן האינטרנט.
באינטרנט ניתן לדבר כמשתמש אנונימי, וכך לא תסתכן כאשר תמרוד במנהיג.
איזה בולשיט. "אנחנו ננצח כי אין לנו אג'נדה וכי אנחנו לא מבינים בפוליטיקה"? אתם תמצאו את עצמכם שקועים עד מעל הצאוור עם שלטון של האחים המוסלמים שיש להם אג'נדה ומבינים בפוליטיקה.
כמובן שהסיבות למהפכה הם השגחה עליונה והוירטוליזציה היתה רק כלי לכך, העולם אינו בנוי יותר לדיקטטורים.
אגב, אני חושב שהוא לא מציין את זה בהרצאה: אבל אותו מפעיל אנונימי של העמוד פייסבוק זה ווהיל גוהנים עצמו. בהתחשב בזה שמה שהתחיל את ההפגנות זה עמוד הפייסבוק שלו, אז אני מניח שכן – המהפכה של מצרים התחילה באינטרנט…
כמובן שצריך גם לזכור שללא ההפגנות הפיזיות, ללא מה שקרה בתוניס, ללא אותו חאלד סעיד שנרצח על ידי כוחות הבטחון, זה היה מתחיל (אם בכלל) ונגמר אחרת.
זה בהחלט מעורר השראה, רק צריך לזכור שלהקים עמוד פייסבוק זה לא מספיק. צריך גם לגרום לאנשים באיזשהו שלב לעזוב את המקלדת ולצאת לרחוב. מה שהוא עשה עם יצירת דיון ושיחה על רעיונות לפעולה בעמוד עצמו, זה רעיון מאוד יפה.
מה שהתכוונתי להגיד בסוף הוא שהמדיה החברתית/אינטרנט הינם כלי התקשורת ורק אמצעי. הם הינם הגורם למהפכה, הם רק מאפשרים (ואולי מזרזים) אותה.