כפי שוודאי שמתם לב אינני כותב הרבה לאחרונה, זאת מתוך רצון עיקש שלי לסיים פרוייקטים פתוחים וכך לאפשר לעצמי להתקדם בעבודת התזה שלי. אך החדשות שנודעו לי כעת הן משמעותיות מידי מכדי לא לחלוק אותן עם כולכם.
כעת נודע לי על התוכנית החדשה לביזור האתר רשימות!
והנה התוכנית (ובסופה פרשנותי):
לאחר מחשבות והתלבטויות הבנו דבר פשוט: מאחר והמערכת הטכנולוגית של הפרויקט זקוקה כולה להחלפה, הרי שהערך האמיתי של הפרויקט מצוי בשילוב בין:
א. התוכן של בעלי האתרים (ששייך, על פי הסכם המשתמשים, לבעלי האתרים והוא באחריותם הבלעדית)
ב. התפיסה/הקונספט של הפרויקט: מותג תוכן המחבר בין כותבים וקוראים ונותן להם זירה בעלת אופי ממוקד (כותבים מנוסים ומומחים בתחומם) למצוא בה אלו את אלו.
מתוך תפיסת העולם הזאת התפתח הרעיון לפרויקט שאנחנו מכנים "דף חדש" והוא, למעשה, פרויקט של ביזור "רשימות".
וכך הפתרון יתבצע:
- בשבועות הקרובים תושלם כתיבת כלי ייצוא תכנים, שאילן גליני עובד עליו עם תמיכה, בהתנדבות, מדביר וולק (אושיית תוכן ופיתוח ווב ולשעבר עורך "נענע"). הכלי הזה יאפשר לכותבים לייצא את תכני האתר שלהם (כולל התגובות) ולייבא את התוכן לתוך wordpress.
למי שלא מכירים, וורדפרס היא מערכת ניהול בלוגים בקוד פתוח הפופולרית בעולם. היתרון הוא שמערכת זאת פועלת גם באופן עצמאי כשהיא מותקנת על גבי שרתים, וגם במסגרת אתרים שמפעילים אותה עבור המשתמשים (אתר "בלוגלי" הוא דוגמא לאתר כזה בעברית, wordpress.com הוא דוגמה לועזית).- לאחר השלמת פיתוח הכלי נעבור לשלב ה"הגירה":
א. כל בעל אתר יחליט האם הוא רוצה לדאוג להתקנה של וורדפרס על שרת אחסון משלו (תהליך קצת יותר מסובך טכנולוגית, אבל שעלותו סבירה) או להצטרף לאחד השירותים שמפעילים את הפלטפורמה עבורו ומספקים אחסון.
ב. לאחר שיש לכותב פלטפורמה מוכנה הוא יוכל לייבא לתוכה את התכנים שיוצאו בעזרת הכלי שנפתח.
ג. לאחר ייבוא התכנים, למעשה, יהיה לכותב אתר חדש ומתפקד בכתובת חדשה עם כל התכנים של האתר שהיו במערכת ניהול התוכן רשימות.
ד. אנחנו יודעים שרבים מכם אוהבים את המראה של אתר רשימות, ולכן עבור כותבים שמעוניינים לשמור על המראה של האתר שלהם ברשימות, אנחנו נספק "ערכת עיצוב", שירדן שוקד על הכנתה, שיכולה לשמור על הסגנון הגרפי הנוכחי.
ה. מאחר והרב המוחץ של בעלי האתרים אינם אנשים טכניים, נפעיל צוות מתנדבים מקרב קהילת הוורדפרס בישראל שיעזור לבעלי האתרים לעבור לכתובות החדשות שלהם. למשתמשים מנוסים הקמת בלוג וורדפרס לוקחת בין עשר דקות לחצי שעה ואם כל מתנדב יאמץ מספר כותבים, התהליך יושלם בקלות תוך שבועיים-שלושה.
ו. כותבים שיסיימו לעבור ישאירו באתריהם ברשימות פוסטים עם לינק ולבחירתם יוכלו לפרסם ברשימות עדכונים והפניות עד שכל בעלי האתרים יסיימו את ההגירה.
- לאחר סיום שלב ההגירה, תסגר המערכת הטכנולוגית שלנו ותוחלף במערכת מבוססת רסס שתומכת רק בעמוד הראשי. מערכת זאת תמשוך עדכונים מתוך האתרים החדשים ותציג אותם בפורמט עמוד הבית של רשימות. התוצאה תהיה שקוראים עדין יוכלו להגיע אל האתרים ואל עדכוני התוכן שלכם בדרך הישנה, ולמעשה עמוד הבית של רשימות כמרכז של תוכן ימשיך לחיות כמעט ללא שינוי. (תצטרכו לעדכן את הקוראים שקוראים אתכם דרך רסס בכתובת החדשה).
- משתתפים עתידיים שמעוניינים להצטרף לפרויקט רשימות ימשיכו לפנות כרגיל, אבל בהבדל המהותי שהם יקימו בלוגים בכוחות עצמם, בכל מקום שרק ירצו, ועם הצטרפותם ייכללו עדכונים מהאתר שלהם בעמוד הראשי של רשימות.
- לא תהיה מחויבות להשתמש בערכת העיצוב של רשימות אבל כדי להשתתף, לכל הפחות יצטרכו להפנות בלינק לעמוד הראשי של הפרויקט (נספק "באנר" קטן, לבעלי העיצובים העצמאיים).
- אנחנו נשתמש בבלוג המערכת (שיעבור גם הוא לכתובת חדשה) כדי לחלוק אתכם טיפים לשימוש בוורדפרס ותוספים שיכולים לשפר את חווית השימוש שלכם.
ההודעה התמימה הזו של רשימות (אשר פורסמה ב- 17.11.09 ועד כה גררה 102), היא להערכתי הדבר הכי משמעותי שיקרה בקהילת הוורדפרס בישראל (כנראה שאף יותר מוורדקמפ 2007 וורדקמפ 2008).
הנה כמה מהמשמעויות המיידיות שאני מזהה:
עבור קהילת הוורדפרס בארץ, המשמעות תהיה התווספות של מאות מהבלוגרים הכי מנוסים בארץ לקהילת הוורדפרס הישראלית (ביחד עם הקוראים שלהם). מה שיוביל ליותר עבודה למעצבי וורדפרס למיניהם. ובכלל יותר אנשים שלומדים את וורדפרס ומדברים עליו.
עבור קהילת רשימות, המשמעות של המעבר לוורדפרס יהיה שידרוג משמעותי בחווית המשתמש שלהם (אני יודע זאת כיוון שאחי שוקי כותב ברשימות ו"זכיתי" לראות את המערכת מבפנים). ישנן אינספור יכולות שהם יזכו להם מהמעבר: ברמת העיצוב – יותר התאמה אישית. ברמת חווית השימוש למשתמשים – דברים כמו היכולת לתת לקוראים שלהם אפשרות לקבל עידכון כל פעם שיש תגובה חדשה למאמר וברמת הבנת הבלוג של עצמם – למשתמשי רשימת תתווסף האפשרות להוסיף את גוגל-אנליטיקס לבלוג שלהם (מה שעבור חלקם יוביל לשיפור משמעותי בהבנה של התנועה שהם מקבלים). אולי הם גם יתחילו לחשוב יותר על קידום אתרים. ואין דרך לדעת לאן כל זה יוביל.
משמעות אחרת של ההתבזרות תהיה, לדעתי, פתיחות גדולה יותר של הבלוגרים ברשימות לבלוגרים שמחוץ לרשימות. תופעה שאת ההשלכות שלה לא ברור שאי פעם נדע.
עבור קהילת הבלוגרים הכללית בארץ (כן כן, גם כאלה מדה-מרקר או מבלוגר), לכולם תהיה פתאום הזדמנות שווה להצטרף לקהילת "רשימות" (כי הפרוייקט המבוזר ישאב את התכנים של הבלוג שלהם ב-RSS ), מבלי שהבלוגרים יידרשו להחליף מערכת.
עבור אוהבי האינטרנט שבינינו – יהיה מדובר בניסוי הגדול ביותר שישראל ידעה לביזור של בלוגיה. ואולי דווקא מכאן (מי היה מדמיין), נתחיל לראות את הניצנים של בשלות קהילתית לרשת חברתית מבוססת בלוגים (מישהו אמר באדיפרס ?).
עבור קוראי הבלוגרים מבינינו – המשמעות תהיה חווית קריאה בממשק (כנראה) יותר נוח עבורינו לשימוש. ויותר קהילתיות בכלל הבלוגוספירה הישראלית.
חושבים שפיספסתי משהו חשוב או רוצים לחלוק את דעתכם? ספרו לי על זה בתגובות.
facebook likc
נשמע שהולכים להרים מכשול עצום עבר כותבים רבים – שכן אחת מנקודות התורפה המשמעותיות של וורדפרס (מניסיוני האישי בלבד) הוא הידע הטכנולוגי הדרוש להקמת אתר באחסון פרטי (על כל המשתמע מכך).
אינני מכיר את רשימות… אבל (מקריאה שטחית) נשמע לי שהפרויקט יכול היה להנות ממערכת וורדפרס מרובת משתמשים מרוכזת (כמו בלוגלי).
גם מבחינה כלכלית – רכישת אחסון מרכזי לבטח תהיה עדיפה לקהילה של כותבים על פני אחסון פרטי לכל כותב בנפרד.
בכל מקרה… אני בתהליך של כתיבת סדרת מאמרים (באנגלית) על צעדים ראשונים בוורדפרס עבור אנשים שאינם בקיעים בטכנולוגיה בכלל ובוורדפרס בפרט – אולי זה יוכל לעזור במשהו ליוצאי קהילת רשימות:
http://www.iamronen.com/2009/08/what-is-a-website/
האמת? לא יודע
יש כאלה שמאד מוטרדים, אחרים רגועים למדי.
ויש כאלה שמתכננים תוכניות איך להרויח מזה.
תסתובב שם קצת, תקרא, תשאיר תגובות
טל, לא מאות, אבל יש ביניהם כמה מובילי דעה ויש כאן הזדמנות לקדם את הפלטפורמה של ורדפרס ככלי מועדף.
מקווה שהקהילה תחלץ לעזור לנו לדאוג שחווית המעבר של הכותבים תהיה כמה שפחות טראומטית.
צרתו של אחד היא שמחתו של האחר.
בכל מקרה, "רשימות" אינה פרויקט טכנולוגי, ולא מאופיינת בחובבי טכנולוגיה דווקא. אני, שיש לי זמן מה בלוג וורדפרס, נחשב שם חריג למדי. כך שב"רשימות" שוררת כרגע רוח נכאים ודאגה. כי לא כולם אוהבים את הקונספט העצמאי ולא מתלהבים מהרעיון של להיות חלק מהניסוי הגדול ביותר בבלוגים שהיה אי פעם.
אבל – אין מה לעשות. נשנס מתניים ונתחיל להתארגן למצב החדש.
היי גלעד.
אני מקבל את נקודתך בצער. אכן ברור לי שהתהליך שאתה מתאר לא יהיה קל או מהנה לאנשים רבים.
אני לא חושב שהמעבר לוורדפרס ישפר את חיהם של בלוגרים טכנופילים, אלא של בלוגרים בכלל – זו מערכת מאד מושקעת.
האם אתה חושב שיש משהו שאני, או אנשי וורדפרס אחרים, יכולים לעשות כדי לעודד את אותם האנשים ?
אוה, וואהו. זה חתיכת מעבר.
הבעיה העיקרית עם רשימות זה שבשנה וחצי האחרונות הם די בזבזו את האשראי שצברו בשנותיו הראשונות של האתר. לא נראה לי שהביזור – שיהפוך למעשה את "רשימות" לפורטל – יציל אותו.
היי יוסי,
לא הייתי מספיק מחובר לרשימות כדי לדעת את שכתבת – תודה על הפידבק.
זה כמובן לא משנה את עליית הוורדפרס, זה יותר מעלה בסימן שאלה עד כמה הם יצליחו לגבש hub מוצלח לבלוגרים הישנים שלהם.
ימים יגידו…
סחטיין על האופטימיות. אני דווקא די התבאסתי ש"רשימות" נסגר,כי זה אחד האתרים החביבים עליי, והפוסט הזה גרם לי פחות או יותר ליו-טרן מחשבתי. הביזור של רשימות באמת יכול להיות מקפצה די מוצלחת גם עבור הקוראים וגם עבור הכותבים.
עלמה – איזה תגובה משמחת הענקת לי!
כמו שכתבתי בפוסט, המשמעות של זה היא שאנשים כמוך (שכנראה יהפכו להיות אחת ממעצבות הוורדפרס המובילות בארץ), יוכלו להתפרנס בזמן הקרוב. אז יאללה, לעבודה וללמוד (ואחרי זה את מלמדת אותי 😀 ) 🙂
תודה. ידיעה חשובה באמת. נחיה ונראה.
תודה על הפירגון, מעודד אותי לכתוב 🙂