היום (19/12/2014) פרסמו מעריב סקר בחירות חדש. בהצגה הגרפית של הסקר הזה בעיתון אין (כמעט) קשר בין גובה העמודות למספר המנדטים. הבולט מכולם היא ההחלטה להציג את יש עתיד (עם 10 מנדטים) בתור עמודה בגובה של 23 מנדטים. להלן התרשים:
התרשים הזה שופע עיוותים נוספים של קשר בין מספרים לעמודות:
- סכום המנדטים שבגרף הוא 122 (במקום 120).
- יש עתיד (10) בגובה של העבודה (23), וגבוהה מהליכוד (21) והבית היהודי (16).
- כולנו (10) נמוכה מיש עתיד (10), אבל בגובה של הבית היהודי (16).
- רעם תעל (7) בגובה של חד"ש (5), אבל נמוכים ממרצ (7), וכולם נמוכים מיהדות התורה (7) ונמוכים בסידרי גודל מישראל ביתנו (8).
- הגובה של הסיפרה מספר המנדטים של אלי ישי גבוה מהמספר של ש"ס (למרות שהעמודות באותו הגובה)
וואו.
לצערי הגרף שמעל פורסם גם בעיתון המודפס (תודה לצ'יקו מנשה על הפירסום בטוויטר):
חשוב להדגיש שזה שההצגה הגרפית שהופיעה בעיתון רעה, לא אומר שהסקר עצמו היה רע. אני מוכן להניח ולהאמין שחברת הסקרים עשתה עבודה מקצועית וטובה. למעשה, אני שמח להציע תרשים מתוקן (בו יש קשר עיקבי בין גובה עמודות למספר המנדטים). התרשים כולל את טווח המנדטים ה"סביר" על סמך גודל המדגם של הסקר:
פרטים טכניים: כשאני כותב "טווח המנדטים הסביר" הכוונה היא לרווח בר-סמך מבוסס Wald לפרופורציה על סמך הקירוב הנורמלי, ברמת סמך של 95%. התעלמתי בתרשים מעל מסוגיות הקירוב של רווח הסמך עבור המפלגות הקטנות יותר (אז אם זה חשוב לכם, תצטרכו לבצע חישוב מדוייק יותר).
הערה טכנית על טווח טעות מירבי שדווח. נכתב בכתבה ש:
בסקר השתתפו 507 חברים בפאנל הפוליטי של Panel4All לביצוע מחקרים באינטרנט. הסקר בוצע על מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל – מגיל 18 ומעלה. הסקר נערך בתאריך 17 בדצמבר 2014. טעות הדגימה המרבית בסקר זה היא 3.4%. [הדגשה של כותב הפוסט]
טעות דגימה של 3.4% היא הטעות של 23 המנדטים של המחנה הציוני ("העבודה") תחת רמת סמך של בערך 95%. זאת בשונה מה- 4.5% שבדרך כלל מדווחים עליו (שהוא טעות הדגימה במקרה ה"קשה" ביותר של 0.5 מ- 60 מנדטים). אין לי בעיה עם הדיווח הזה, זה פשוט מעניין איך שבכתבות שונות בוחרים להשתמש בקריטריונים שונים של טעות דגימה מירבית.
קרדיטים:
תודה לשאול אמסטרדמסקי על שהפנה את תשומת ליבי לתמונה בטוויטר ולאלי ווינגוט על הקישור לאתר מעריב, ששותף במקור על ידי רוני אלפרן.